Debat

Danva: Lad politisk lemfældighed med drikkevandet få en ende

DEBAT: Der er har i årevis været politisk flertal for lemfældig omgang med vores grundvand, og vi kan nu konstatere flere miljøfremmede stoffer i vandet. Det vil medføre prisstigninger for forbrugeren, skriver Carl-Emil Larsen.

Vi skal vide, hvad der er i grundvandet, for at vi kan sætte ind med løsninger, så stofferne ikke ender i drikkevandet, skriver Danva.
Vi skal vide, hvad der er i grundvandet, for at vi kan sætte ind med løsninger, så stofferne ikke ender i drikkevandet, skriver Danva.Foto: /ritzau/Claus Bech
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl-Emil Larsen
Direktør i Danva

Så har politikerne fundet deres pladser i Europa-Parlamentet og Folketinget for den næste periode. Nu er tiden inde til, at parlamentarikerne veksler løfterne fra valgkampen til handling for vores fælles vandkamp.

Det er med tilfredshed, jeg kan konstatere, at kandidaterne havde markante og positive budskaber om vand og dets værdi for os alle. Valget til Folketinget var ikke mange timer gammelt, før løfterne om beskyttelse af det danske drikkevand var genstand for en intens debat under den allerførste partilederrunde, og løbende har emnet været omdrejningspunkt for flere af valgdebatterne.

Danva har meldt ud til kandidaterne til både Folketinget og EU-Parlamentet, at det er nødvendigt konsekvent at håndhæve forsigtighedsprincippet for at forfægte det rene drikkevand, der er under pres fra nedsivning af miljøfremmede stoffer, pesticider og nitrat.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Politisk flertal for lemfældighed
De seneste år er vandselskaberne blevet overrasket over fund i grundvandet af pesticidrester, som man ikke forventede, ville være der. Forsigtigheds- og forurener-betaler-princippet er fundamentet for beskyttelsen af vores drikkevand, men hensynet til erhvervsfremme har i årevis desværre haft overvejende vægt, hvilket nogle steder har haft konsekvenser, som er i modstrid med danskernes krav.

Forbrugerne svarer i meningsmålinger, at de ønsker rent vand fra hanen, og at det skal være frit for rester af miljøfremmede stoffer.

Jeg ærgrer mig over, at der i årevis har været politisk flertal for lemfældighed, selv om Danva har presset på for at sikre grundvandet.

Carl-Emil Larsen
Direktør i Danva

For at komme i hus med den fulde beskyttelse af grundvandet er det nødvendigt i tillæg til de sprøjtefri boringsnære beskyttelsesområder også at inddrage de steder, hvor grundvandet dannes, samt de resterende boringsnære beskyttelsesområder med for eksempel villahaver.

Jeg har noteret mig, at flere partier har nedskrevet beskyttelsen af drikkevandet i deres programerklæringer. Det er mit håb, at regeringsforhandlingerne ikke svækker det mål.

Jeg ærgrer mig over, at der i årevis har været politisk flertal for lemfældighed, selv om Danva har presset på for at sikre grundvandet. Konsekvensen er, at vandselskaberne nu må på overarbejde for at levere rent drikkevand til danskerne.

Efter myndighederne i sommeren 2017 ved en tilfældighed blev overrasket over fund af ikke tidligere sete stoffer i grundvandet, er der politisk indgået aftale om sprøjtefri boringsnære beskyttelsesområder. Desuden er der iværksat et større analyseprogram, der skal sikre, at man får et klart billede af, hvilke stoffer der er i og på vej i grundvandet. Der er ingen tvivl om, at når man analyserer for flere stoffer, så bliver der flere fund. Det er den situation, vi står i.

Prisen vil stige
Virkeligheden er også, at når man skal håndtere flere stoffer, så giver det flere omkostninger. Hvor meget vandprisen vil stige, kan vi ikke sige generelt, men vandkunderne må forvente, at det sker.

Der er dog ingen vej uden om. Vi skal vide, hvad der er i grundvandet, for at vi kan sætte ind med løsninger, så stofferne ikke ender i drikkevandet. Mange steder skal der anlægges nye boringer og kildepladser. I nogle tilfælde vil det dog blive nødvendigt, hvis ikke andet er muligt, at benytte sig af rensning i en periode.

Men fremadrettet er der ingen tvivl om, at det også er nødvendigt at beskytte de områder, hvor grundvandet dannes, mod sprøjtemidler og anden forurening. Kun på den måde kan vi sikre, at den regn, der siver ned gennem jorden, ikke bærer rester af pesticider og andre miljøfremmede stoffer med sig til grundvandet. Og beskytter vi også de grundvandsdannende områder, så vil vores grundvand om godt 50 år være rent og fri for de stoffer, vi ikke ønsker.

Danva har hørt løfterne fra politikernes valgkamp om vands betydning for samfundet. Vi vil med glæde understøtte dem de kommende år i at få dem indfriet i vores fælles vandkamp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Emil Larsen

Administrerende direktør, DANVA, bestyrelsesmedlem, Water Valley Denmark, bestyrelsesmedlem, GEUS, bestyrelsesmedlem, DNNK
cand.scient i geofysik (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00